maandag 19 mei, 2025
Toegankelijk ondernemen: meer klanten, meer impact
Toegankelijk ondernemen: meer klanten, meer impact
Voor Marieke van Gastel is toegankelijkheid geen abstract begrip. Vanuit haar ervaring als raadslid in Eindhoven én als ondernemer met een lichamelijke beperking, weet zij als geen ander wat het betekent om dagelijks tegen fysieke en mentale drempels aan te lopen. Toch staat haar verhaal niet in het teken van beperkingen, maar van kansen. Kansen voor ondernemers die willen groeien door simpelweg alle klanten te kunnen bedienen.
Tijdens het MKB Ondernemersfestival is Marieke gids op de MKB Toegankelijke Route. In deze route neemt zij deelnemers letterlijk en figuurlijk mee langs obstakels én inspirerende voorbeelden van toegankelijk ondernemen.
“Toegankelijk ondernemen loont. Hoe meer mensen jij kunt verwelkomen in je zaak, hoe meer (potentiële) klanten je bereikt. En dat zijn niet alleen mensen met een beperking, maar ook hun familie, vrienden en netwerk.” aldus Marieke.
Marieke startte haar eigen adviesbureau Driven by Marieke toen ze merkte dat de klassieke kantoorbaan niet aansloot bij haar fysieke realiteit. Als ondernemer kan zij haar eigen werktijden bepalen, op de momenten dat haar lichaam meewerkt. Die vrijheid blijkt niet alleen praktisch, maar ook inspirerend. Marieke geeft inmiddels lezingen en adviezen aan overheden, zorginstellingen én ondernemers over hoe zij hun werk of omgeving toegankelijker kunnen maken.
Toegankelijkheid hoeft volgens Marieke niet altijd ingewikkeld of duur te zijn. Een goed voorbeeld is het Eindhovense ‘plenkske’, een simpel plankje waarmee horecagelegenheden hun drempel letterlijk overbrugbaar maken voor rolstoelgebruikers, scootmobielen en kinderwagens. “Zo’n kleine aanpassing kan ervoor zorgen dat een grote doelgroep wél naar binnen kan. En dat levert direct meer klanten op, het is een win-winsituatie.”
Volgens haar is de grootste drempel voor ondernemers niet geld of regelgeving, maar onwetendheid. “Veel ondernemers denken ten onrechte dat toegankelijkheid altijd duur is, terwijl juist veel verbeteringen met kleine aanpassingen te realiseren zijn. Elke stap, hoe klein ook, betekent vooruitgang.” zegt Marieke. Vaak staan ondernemers er simpelweg niet bij stil wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld een opstapje, een te smalle doorgang of een ontoegankelijk toilet. Pas wanneer ze er persoonlijk mee geconfronteerd worden - via een familielid, vriend of klant - begint het besef door te dringen.
Tijdens de MKB Toegankelijke Route krijgen deelnemers inspirerende voorbeelden en praktische inzichten. Door letterlijk op pad te gaan in de stad ervaren zij wat toegankelijkheid in de praktijk betekent. Met het oog op de vergrijzing en een inclusieve toekomst is dit een investering die loont.
Schrijf je in voor de MKB Toegankelijk Route en ontdek hoe fysiek en online toegankelijk ondernemen jouw bedrijf sterker maakt.
