maandag 2 juni, 2025
Op weg naar 100% circulair: in 2030 geen afval meer bij Cotap!
Op weg naar 100% circulair: in 2030 geen afval meer bij Cotap!
Voor Rudolph de Jong, programmamanager duurzaamheid bij Cotap, is duurzaamheid geen trend, maar een verantwoordelijkheid. Vanuit zijn rol werkt hij aan concrete oplossingen om de vloerengroothandel stap voor stap circulair te maken. Tijdens de Circulaire Expeditie op het MKB Ondernemersfestival laat hij zien wat dat in de praktijk betekent, en hoe andere ondernemers daar ook mee aan de slag kunnen.
“Deze aarde is niet je eigendom. Ze is in bruikleen. Wat wij nu doen, is cruciaal voor degenen die na ons komen,” aldus Rudolph.
Cotap ontwikkelde onder andere het Vloerretour-programma, waarin inmiddels 800 bedrijven hun vloerafval gescheiden aanleveren. De resten worden dagelijks opgehaald, gerecycled en verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor bijvoorbeeld EVC, een vloer die voor minimaal 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Of Ceramin, een volledig pvc-vrij product op basis van natuurlijke mineralen.
Volgens Rudolph zit de kracht in samenwerking én transparantie. “Alleen doe je het niet. Je moet de hele keten in kaart brengen en durven delen waar je staat, ook als het nog niet perfect is.”
Hoewel consumenten waarde hechten aan prijs en uitstraling, ziet Cotap dat duurzaamheid inmiddels topprioriteit is in de B2B-markt. “Als ik met een architect spreek, praten we eerst een half uur over duurzaamheid en daarna over design. Prijs komt pas aan het eind,” aldus Rudolph.
Cotap wil niet alleen zelf verduurzamen, maar ook anderen inspireren om in beweging te komen. “Wij zijn marktleider. Dat is geen titel, maar een verantwoordelijkheid. We moeten het goede voorbeeld geven en anderen uitnodigen om mee te doen. We streven ernaar om in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent: geen afval meer. Alles komt terug in de keten.”
Tijdens het MKB Ondernemersfestival opent Cotap haar deuren voor deelnemers van de Circulaire Expeditie. Bezoekers krijgen een eerlijk en inspirerend kijkje achter de schermen. Het bezoek laat zien dat circulair ondernemen geen ver-van-je-bedshow hoeft te zijn, maar iets is waar je vandaag al aan kunt bijdragen.
